×

رساله دکتری

رساله دکتری

در انتهای دوره‌ی دکتری، زمان نگارش رساله‌ دکتری شماست و داوران از رساله دکتری ای که شما تهیه کرده‌اید، سؤالاتی مطرح می‌کنند که شما باید بتوانید به آنها پاسخ‌هایی قانع‌کننده دهید و دفاعیه داشته باشید. رساله دکتری نتیجه و میزان تلاش شما را بیان می‌کند. باید به گونه‌ای نگارش شود که نشان دهد مسلم است که شما باید به اندازه‌ی کافی برای رساله خود وقت گذاشته باشید و با تسلط کافی در جلسه دفاع خود حاضر شوید.

پایان‌نامه دکتری باید موضوع مناسب و جامعی داشته باشد و بیانگر پدیده یا نتیجه‌ای جدید باشد. نکته‌ای که وجود دارد این است که پایان‌نامه و رساله‌های دکتری اساس و پایه‌ی بسیاری از تحقیقات علمی و اکتشافات محققان است، پس بی‌دلیل نیست که باید نتیجه ماه‌ها تلاش باشد.

وجه تمایز در رساله دکتری

داشتن مقاله از رساله دکتری علاوه‌بر بیان تسلط و عمق تحقیق پروژه است، باید چندین مقاله از آن داشته باشید.

بسیاری از بخش‌ها در رساله دکتری باید همراه توضیحاتی کامل و جامع باشد و در اکثر رشته‌ها نیازمند ارائه مدل یا ایده‌ای جدید است که در نهایت امر منجر به ارائه نظریه‌ای جدید است، حال ممکن است کامل‌کننده نظریات پیش از خود باشد یا اینکه نظریه‌های قبلی را نقض و تایید کند.

مشکل اصلی در مقطع دکتری

انجام پایان‌نامه دکتری و انتخاب موضوع پایان‌نامه را می‌توان از اصلی‌ترین دغدغه‌های دانشجویان در مقطع دکتری قلمداد کرد. پایان‌نامه دکتری به عبارتی همان خاتمه کار و دریافت مدرکی تأییدشده، است که این تأیید مدرک توسط هیئت علمی دانشگاه صورت می‌گیرد.

انجام پایان‌نامه دکتری پیچیده‌ترین مرحله پژوهش و تحقیق است و نیاز به صرف وقت و زمان بیشتری نسبت به سایر تحقیقات علمی دارد.

اگر شما در تمامی گام‌های نگارش رساله دکتری استاد راهنمای خود را در جریان بگذارید و درخواست راهنمایی و مشاوره کنید، نوشتن رساله دکتری کار خیلی سختی نیست، اما فوق‌العاده پرزحمت است و نیاز به دانش زیاد و ماه‌ها مطالعه دارد .شما کافی‌ست نگارش را شروع کنید و از اساتید راهنما در اصلاح آن کمک گیرید.

هر پایان‌نامه شامل پنج فصل است

در موارد خاص در برخی رشته‌ها با نظر گروه مربوطه موافقت شورای پژوهشی دانشگاه عنوان فصل‌های پایان‌نامه می‌تواند تغییر کند.

فصل اول: کلیات تحقیق

این فصل شامل بیان مسئله، ضرورت انجام تحقیق، اهداف و فرضیه‌های پژوهش، تعریف متغییرها و پیش‌فرض‌های پژوهش و تعریف اصطلاحات است. بیان مسئله به معنای توصیف و توجیه موضوع پژوهش است. در این قسمت باید به این سؤال جواب داده شود که چرا مسأله پژوهش مسأله‌ای است که باید مورد تحقیق علمی قرار گیرد. اصل کلی در بیان مسأله رعایت یک روند منطقی است به‌طوری که شروع آن با مشکل و ختم آن با هدف تحقیق است. بیان مسأله مشخص می‌کند که بروز و شیوع مشکل چقدر است؟چه کسانی را در برمی‌گیرد؟ این موضوع از چه زمانی و به چه ترتیبی در جامعه به صورت مسأله درآمده و چه تحولی داشته است؟ دلایل احتمالی مشکل چیست؟ چه راه‌حل هایی تاکنون به‌کار رفته است؟ و تا چه اندازه موفق بوده است و چرا این روش انتخاب شده است؟ لازم است عوارض ناشی از تداوم مشکل و فواید ناشی از اجرای تحقیق و کاربرد آن به روشنی مطرح گردد.

اهداف باید صریح، روشن، بدون ابهام و واقع‌بینانه باشد و به‌صورت منطقی و یا افعال رفتاری بیان شود. اهداف باید با عنوان، بیان مسأله، فرضیه و سؤالات پژوهش هماهنگ باشد.
فرضیه و سؤالات به صورت یک جمله خبری و حتی‌المقدور جهت‌دار نوشته شود و حاوی یک پیشگویی باشد و زیربنای علمی داشته باشد. در مطالعات توصیفی به جای فرضیات سؤالات تحقیق ذکر می‌شود.
در تعریف نظری متغییرها باید از یک مرجع معتبر استفاده نمود و به‌طور دقیق و واضح و با کلمات ساده آن را بیان کرد. در تعریف عملی متغییر به‌صورت واقعیاتی قابل اندازه‌گیری با کلمات ساده و واضح بیان شود.
پیش‌فرض‌ها جملاتی هستند که درستی و اعتبارشان پذیرفته شده است و احتیاج به استدلال ندارند و مسأله پژوهش براساس آن بنا نهاده شده است. بنا براصول پیش‌فرض‌ها، همه پدیده‌ها دلایل پیشین دارند، حوادث طبیعی برحسب تصادف نیستند و احتمالا بنا بردلایلی هستند.

فصل دوم : مروری بر تحقیقات انجام شده

مروری بر مطالعات به منظور دستیابی به جنبه‌های مختلف موضوع پژوهش است که برای محقق فرصتی فراهم می‌سازد تا درک کند در این زمنه چه کارهایی انجام شده و چه اطلاعاتی در این زمینه وجود داردو او باید از کجا شروع کند ویا چه کاری و جگونه کار انجام دهد. درحقیقت مروری بر مطالعات خلاصه‌ای از نکات اصلی، نتیجه‌گیری عمومی و خلا موجود در مطالعات و کاربرد در تحقیق است. در هنگام سازماندهی مرور مطالب اول بحث را به مطالعاتی که حداکثر ارتباط را با مطالعه حاضر دارند، اختصاص دهید. ضمنا ذکر نام نویسنده مورد نظر و سال تحقیق او نیز در متن ضروری است. توجه کنید منظور از ارائه این فصل صرفا به نقل‌وقول از مراجع و منابع مختلف نیست، بلکه باید همراه با خلاصه‌ای ازاین نظرات و بحث کلی باشد. به‌نحوی که خواننده را ارضا نماید.

 

فصل سوم: مواد و روش‌ها

این فصل متناسب با نوع رشته شامل روش پژوهش، جامعه پژوهش، محیط پژوهش، نمونه پژوهش، روش نمونه‌گیری، حجم نمونه و روش محاسبه آن، مشخصات واحد پژوهش و معیار‌های ورود و خروج مطالعه، توضیح ابزار گردآوری اطلاعات و روایی و پایایی ابزار، روش گردآوری اطلاعات، روش تجزیه‌وتحلیل داده‌ها، محدودیت‌های پژوهش و ملاحظات اخلاقی است.

 

فصل چهارم:نتایج

این فصل شامل بیان نتایج حاصل از تحقیق است. مطالب این بخش تنها براساس یافته‌های حاصل از پژوهش تنظیم می‌شود و شامل اطلاعات نوشتاری، جداول و نمودارها است. باید از ذکر اطلاعات یکسان در الگوهای متفاوت پرهیز شود، البته ضروری است یافته‌ها در ابتدا با جملات ساده و روان بیان شده و برای بیان جزئیات به جداول و نمودارها استناد شود. این فصل به بیان یاهته‌ها اختصاص دارد نه تفسیر آنها لذا صرفا نتایج به ترتیب منطقی و متناسب با اهداف و فرصیاتی که بیشتر در پروپوزال طراحی شده بود بیان گردد و از تناقض‌گویی پرهیز شود.

 

فصل پنجم: بحث و نتیجه گیری

این فصل شامل بحث، تفسیر، نتیجه‌گیری، جمع‌بندی و پیشنهادات است. قسمت اول بحث پاسخ به سؤالات پژوهش است سپس نتایج با یافته‌های دیگر محققین مقایسه می‌شود و دلایل تفاوت ذکر می شود. در این فصل باید به یافته‌های مهم و شاخص پایان‌نامه با دلایل منطقی و علمی اشاره شود و تنها نتایجی مورد بحث قرار گیرد که در فصل نتایج به آن اشاره شده است.
نتیجه گیری در آخر بحث آورده می شود. در این قسمت نتایج اختصاصی و مهم به صورت دسته‌بندی ارائه می‌شود، طوری که خواننده پایان نامه با خواندن آن بتواند یافته‌های مهم پایان‌نامه را به‌دست آورد.
در قسمت پیشنهادات به مسائل بی‌جواب در رابطه با تحقیق انجام شده، اشاره می‌شود و پیشنهاداتی برای تحقیقات بعدی به استناد نتایج به دست آمده در این تحقیق ارائه شود. درحقیقت در این بخش زمینه‌های تحقیقاتی جدید پیش روی محققان گذاشته می‌شود.

اگر در انجام پایان نامه و کارهای رساله دکتری خود نیاز به مشاوره و یا کمک دارید، می‌توانید روی ما حساب کنید. فقط کافی است روی سامانه مشریان کلیک کنید و درخواست خود را ثبت کنید.

اشتراک این مطلب در شبکه های اجتماعی با دوستانتان

[elfsight_click_to_call id="1"]