×

5 نکته برای نوشتن چارچوب نظری

5/5 - (2 امتیاز)

5 نکته برای نوشتن چارچوب نظری

نکاتی برای نوشتن چهار چوب نظری

چارچوب نظری، مدل یا الگویی است که یک محقق براساس آن درباره روابط بین عواملی که در ایجاد مسئله مهم تشخیص داده شده اند نظریه پردازی می کند. در واقع چارچوب نظری ادغام باورهای منطقی محقق و تحقیقات مرتبط انجام شده از قبل که با مسئله تحقیق در ایجاد مبنایی برای بررسی موضوع تحقیق نقش محوری دارد. چارچوب نظری در برقراری و ساخت فرضیه ، آزمون آن ها و همچنین تکمیل درک محقق « مسئله تحقیق » کمک می کند.

پیشنهاد مطالعه: انجام پایان نامه ارشد و دکتری با چاپ مقاله 

بطور کلی می توان گفت چارچوب نظری پایه است که طرح تحقیقاتی یا پایان نامه بطور کامل برمبنای قرار داده می شود. پس چارچوب نظری یک شبکه کامل و منطقی بین متغیرهایی است که از طریق فرآیندهایی مانند مصاحبه ، مشاهده و بررسی ادبیات موضوع (تاریخچه موضوع تحقیق ) مشخص شده اند. که این متغیرها با مسئله تحقیق مرتبط هستند. چارچوب نظری مهمترین گام در فرآیند تحقیق است .

چگونگی نگارش چارچوب نظری در پایان نامه

برای بهتر نوشتن مبانی نظری در پایان نامه، بهتر است مطالب را به صورت یکپارچه و منظم نگارش کنید. در ابتدای این فصل به بررسی نظریه هایی که پیرامون موضوع تحقیق شما ارائه شده اند، بپردازید. به طور کلی در ابتدا موضوع تحقیقات شما معرفی می گردد. مسئله های مد نظرتان و فرضیه ها را مطرح نمایید. پس از نگارش مطالب ذکر شده، به بررسی تحقیقاتی مشابه که در داخل و یا خارج از کشور انجام داده اند، بپردازید. به طور کلی در ادامه باید پیشینه تحقیقات را به طور منظم نگارش نمایید.

یکی از نکات حائز اهمیت در نوشتن مبانی نظری در پایان نامه، نحوه نگارش مطالب است. مطالبی که در این فصل می نویسید. به قدری باید شفاف و واضح باشد که، خواننده با مطالعه بخشی از آن به اهمیت و مسئله پژوهش شما پی ببرد. همچنین از تکرار مطالب و توضیح بیش از حد و بی ربط در رابطه با مبحث نگارش شده، به شدت خودداری نمایید.

ویژگی بنیادی در چارچوب نظری

پنج ویژگی بنیادی وجود دارد که باید در چارچوب نظری درنظر گرفته شود:

• متغیرهای مرتبط با موضوع تحقیق باید به روشنی شناسایی و مشخص شوند.

• در بحث ها باید بیان کرد که چگونه دو یا چند متغیر به یکدیگر مرتبط اند. این کار را باید برای روابط مهمی انجام داد که بر پایه نظریه های تصور می رود میان متغیرها وجود دارد.

• اگر بتوان ماهیت و جهت روابط را بر پایه یافته های تحقیقات پیشین به صورت نظریه بیان کرد آگاه در بحث ها باید اشاراتی مبنی بر مثبت یا منفی بودن روابط وجود داشته باشد.

• باید به روشنی تشریح شود که چرا انتظار داریم این روابط وجود داشته باشد. استدلال ها را می توان بر یافته های تحقیقات پیشین استوار کرد.

• باید یک نمودار نیز که نشان دهنده چارچوب نظری باشد ترسیم کرد تا خواننده بتواند روابط مبتنی بر نظریه را تجسم کند.

 

منبع : گروه تحقیقاتی نخبگان برتر – انجام پایان نامه – انجام مقاله – انجام پروپوزال

آخرین بروزرسانی در تاریخ : 30 مرداد 1401 و ساعت : 08:24 ق.ظ

اشتراک این مطلب در شبکه های اجتماعی با دوستانتان

درج دیدگاه

تعداد دیدگاه های درج شده (1) مورد

عاطفه

بسیار عالی توضیح دادین

پاسخ
[elfsight_click_to_call id="1"]