×

پايایی ابزار پژوهش

به این مطلب امتیاز دهید

پايایی چيست؟

پايایی

يك آزمون زماني داراي پايایی است كه نمره هاي مشاهده شده و نمره هاي واقعي آن داراي همبستگي بالايي باشند.

اصطلاحات مترادف پايایی

قابليت اعتماد، ثبات ، همساني ، قابليت پيش بيني ، دقت يا صحت

روش هاي عمده برآورد ضريب پایایی

1- برآورد پايایی از طريق بازآزمايي

براساس اين روش يك آزمون در دو نوبت براي آزمودني هاي يكسان اجرا مي شود و سپس نتايج همبسته مي شوند. چنانچه نمره مشاهده شده اي كه هريك از آزمودنيها در دومين آزمون دريافت مي كنند دقيقا برابر نمره آنها در اولين آزمون باشد و در صورتي كه در نمره هاي مشاهده شده آزمودني ها مقداري واريانس وجود داشته باشد همبستگي مساوي يك بوده و پايايي كامل است.

2- برآورد پايايي شكل هاي موازي و همتا

برآورد پايايي شكل هاي موازي مساوي است باهمبستگي بين نمره هاي مشاهده شده دو آزمون موازي، معمولا در عمل امكان ندارد كه بتوان موازي بودن دو آزمون را تاييد كرد و بيشتر شكل هاي همتا به جاي شكل هاي موازي به كار برده مي شوند.

3- برآورد پايايي ثبات دروني

فقط با اجراي يك آزمون و بالاخره جلوگيري از بروز مسائل همراه تكرار اجراي آزمون ها برآورد شود، مشهورترين كاربرد اين روش، برآورد پايایی از طريق دو نيمه كردن است. اين آزمون به دو قسمت كه هر كدام شكل هاي موازي يكديگرند، تقسيم مي شود.

پایایی یا قابلیت اعتماد (به انگلیسی Reliability)

در آمار و روان سنجی، قوام کلی یک سنجش است. یک اندازه‌گیری یا سنجش در صورت تولید نتایج مشابه در شرایط ثابت از پایایی بالایی برخوردار خواهد بود. اگر روند آزمایش با گروهی از برگزارکنندگان آزمون تکرار شود، اساساً همان نتایج به دست می‌آید. انواع مختلفی از ضرایب قابلیت اطمینان، با مقادیر بین ۰٫۰۰ (خطای بسیار) و ۱٫۰۰ (بدون خطا)، معمولاً برای نشان دادن میزان خطا در پایایی استفاده می‌شود. به عنوان مثال، اندازه‌گیری قد و وزن افراد پایایی بالایی دارد.

در تحقیقات پیمایشی دو نوع خطا وجود دارد خطای تصادفی و خطای اندازه‌گیری. خطای تصادفی مربوط به نحوه نمونه‌گیری است و خطای اندازه‌گیری مربوط به ابزار اندازه‌گیری. پایایی به این معنی است که تکرار یک آزمون توسط افراد مختلف تا چه اندازه نتایج یکسانی می‌دهد. وقتی ابزار پژوهشی پایایی دارد یعنی افراد مختلف می‌توانند به نتیجهٔ یکسانی برسند و تکرار آزمایش همواره نتیجهٔ قابل پیش بینی دارد. ضریب قابلیت اعتماد یا پایایی نشانگر آن است که تا چه اندازه ابزار اندازه‌گیری ویژگی‌های با ثبات آزمودنی یا ویژگی‌های متغیر و موقتی آن را می‌سنجد. لازم به ذکر است که پایایی در یک آزمون می‌تواند از موقعیتی به موقعیت دیگر کاملا متفاوت باشد.

 

منبع : گروه تحقیقاتی نخبگان برتر – آموزش انجام پایان نامه – انجام مقاله – انجام پروپوزال

آخرین بروزرسانی در تاریخ : 19 تیر 1401 و ساعت : 10:25 ق.ظ

اشتراک این مطلب در شبکه های اجتماعی با دوستانتان

درج دیدگاه

[elfsight_click_to_call id="1"]